A trecut mai bine de o lună de la alegerile din 1 iunie, iar problemele legate de situaţia aleşilor locali din mai multe localităţi ale judeţului continuă. Aproape 50 de consilieri locali din peste 20 de localităţi au fost invalidaţi, în multe situaţii ajungându-se în instanţa de judecată. Până acum, niciunul din motivele care a stat la baza invalidării aleşilor locali nu s-a dovedit a fi temeinic sau legal.
Alegerile locale din luna iunie au iscat diverse controverse. Un fenomen notoriu atât în Maramureş, cât şi la nivelul întregii ţări. Mai mult ca niciodată, alegerile au fost urmate de tot soiul de dispute în jurul validării/invalidării consilierilor locali. Din cele 76 de consilii locale din judeţ, mai bine de 20 au avut parte de o primă şedinţă cu cântec. Disputele politice între partide şi lupta pentru obţinerea posturilor de viceprimari au dus la situaţii inedite, cu foarte mulţi aleşi locali invalidaţi sau nevalidaţi (de la caz la caz) de proprii colegi de consiliu. De regulă, în asemenea situaţii, cei în cauză s-au adresat justiţiei, pentru soluţionarea litigiilor. Până acum au fost soluţionate mai multe cereri de acest gen, în toate cazurile instanţa hotărând validarea consilierilor aleşi. Cazul cel mai răsunător (lăsând la o parte mult mediatizatul caz al consilierului municipal Vasile Vlaşin) a avut în prim plan Consiliul Local Târgu Lăpuş, unde, din cei 17 aleşi, doar patru au fost validaţi. Astfel, neîndeplinindu-se condiţia întrunirii şi validării a minim două treimi din rândul celor aleşi, Consiliul Local nu s-a putut constitui. Imediat, hotărârile de invalidare au fost atacate la Tribunalul Maramureş, care, prin cele două sentinţe de la sfârşitul lunii iunie a dat câştig de cauză celor 13 petenţi. "E foarte bine că instanţa i-a validat. Aşa se poate constitui Consiliul Local. Chiar acum voi solicita prefectului să convoace o nouă şedinţă, săptămâna aceasta. Nu vă pot spune de ce s-a ajuns în această situaţie. Consilierii ridică mâna şi votează cum vor, nu-mi oferă explicaţii. Însă nu ştiu să fi avut un motiv anume. Pur şi simplu nu au votat pentru validarea colegilor. Probabil, au fost şi interese legate de alegerea viceprimarului", ne-a spus Niculina Chira, secretarul Primăriei Târgu Lăpuş. De asemenea, s-a reglementat şi situaţia de la Sălsig, unde cei doi aleşi invalidaţi au câştigat în instanţă procesul cu Consiliul Local din localitate. Lunea aceasta, Tribunalul a admis cererea şi a dispus validarea lor.
La Baia Sprie, o situaţie ciudată, rodul luptei interne între membrii PNL. La şedinţa de constituire, trei dintre consilieri s-au trezit scoşi de pe listă de propriul partid şi înlocuiţi cu alţii. Practic, aceştia nu au avut confirmarea de validare din partea partidului, ceea ce a dus la imposibilitatea validării lor în plen. Ceea ce a urmat a fost un fel de struţo-cămilă specifică situaţiilor de acest gen. Celor trei nu li s-a permis să ia parte la şedinţa de constituire, în schimb au fost admişi să participe ceilalţi trei PNL-işit, deşi aceştia nu deţineau certificat doveditor al alegerilor. Mai mult, unul dintre aceştia, Gheorghe Cherecheş, a fost ales în comisia de validare. Cei trei nou veniţi au luat parte la şedinţă, votând alegerea comisiei de validare, validarea consilierilor şi constituirea consiliului local. Culmea, deşi au votat, aceştia nu au fost validaţi de colegii consilieri, singurul validat din rândul reprezentanţilor PNL fiind fostul primar Valer Barboloviciu, de la care, se pare, a pornit tot scandalul. Acesta s-a prezentat la şedinţă anunţând că în cazul colegilor săi nu există adrese de validare din partea PNL şi a propus înlocuirea lor. Consilierii invalidaţi s-au adresat şi ei instanţei, cerând anularea tuturor hotărârilor adoptate în acea şedinţă de constituire, cu toate că ea s-a desfăşurat în prezenţa reprezentantului Prefecturii. Secretarul Primăriei, Livia Mada, ne-a explicat motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie. "Nu s-a respectat ordinea de pe liste. Cei de la PNL şi PD-L au avut o înţelegere internă. Trebuia ca fiecare să aducă minim 200 de voturi pe zona sa. Probabil, nu au fost mulţumiţi de prestaţia celor trei şi i-au scos de pe listă. Însă nu ştim ce se va întâmpla. Aşteptăm soluţia instanţei", a declarat Mada. Rămâne de văzut finalul cazului de la Baia Sprie, judecătorii urmând a se pronunţa vineri, 11 iulie.
Deşi Deseştiul este una dintre cele mai mari comune din judeţ, ca suprafaţă, de la demiterea primarului Ioan Pop, în urmă cu câţiva ani, condamnat penal pentru mai multe infracţiuni, practic nu am auzit nimic notabil legat de această localitate. Iată că a venit vremea să ne reamintim de Deseşti, după problemele apărute legate de constituirea Consiliului Local. Patru dintre aleşii locali au solicitat instanţei anularea hotărârilor de CL adoptate cu ocazia primei şedinţe de după alegerile din 1 iunie. Motivul invocat a fost acela al nelegalităţii constituirii Consiliului Local, datorită lipsei cvorumului. Din cei 11 consilieri aleşi, la şedinţa cu pricina fiind prezenţi doar 7. Cu acea ocazie s-a trecut la validarea consilierilor prezenţi şi alegerea viceprimarului. După calculele făcute de cei patru nemulţumiţi, două treimi din numărul total ar fi 7,2. În opinia lor, zecimalele trebuiau rotunjite înspre 8 şi nu înspre 7. În acest caz, numărul celor prezenţi fiind insuficient pentru constituirea Consiliului Local. Pentru elucidare, am apelat la opinia experţilor, reprezentanţii Prefecturii lămurindu-ne că demersul celor patru consilieri este mai mult o aflare în treabă, o acţiune ridicolă introdusă ca rezultat al necunoaşterii legii. "Este o jucărie. Au învăţat şi ei să împartă la 3 şi acum fac calcule. Legea spune foarte clar că în cazul în care se adoptă hotărâri privind bugetul, se rotunjeşte înspre numărul mai mare. Însă, în celelalte cazuri, nu se specifică nimic. Iar acolo unde legea nu specifică, este permis orice. Evident, în acest caz, nu se poate rotunji la 6. Dar 7 este perfect valabil. Aşa se întâmplă când unii nu cunosc legea. Face fiecare ce-l taie capul", a afirmat Ştefan Gonczi, subprefectul judeţului.
Cam în felul acesta s-a întâmplat în toate cele aproximativ 50 de cazuri de consilieri invalidaţi (numărul este variabil, în fiecare zi apărând surprize cu oameni scoşi sau introduşi pe liste de partidele pentru care au candidat), în prezent, pe rolul Tribunalului Maramureş fiind mai multe dosare care îşi aşteaptă soluţionarea, la termenul din 11 iulie. Nu putem încheia fără a aminti şi situaţia de la Bocicoiu Mare, unde reprezentanţii Partidului Conservator, în frunte cu Silvia Iurasciuc, au contestat validarea consilierilor PNL, PSD şi PD-L, cerând instanţei anularea hotărârii de CL adoptată cu ocazia primei şedinţe a noului Consiliu. Cei trei conservatori au argumentat că în cazul celorlalţi aleşi s-au depus declaraţii de acceptare a candidaturii datate şi semnate olograf, dar necompletate personal de candidaţi. Practic, a existat un formular, la care aceştia au adăugat o dată şi o semnătură. În plus, Iurasciuc & Co a pus în vedere instanţei că doi dintre consilieri sunt în acelaşi timp şi funcţionari publici, iar un al treilea este pensionat, cu gradul II de invaliditate, ceea ce echivalează cu lipsa totală a capacităţii de muncă. Dosarul a fost repede soluţionat, cu respingerea acţiunii conservatorilor. Tribunalul a apreciat că atâta vreme cât există o semnătură olografă pe acele acte totul este în regulă, iar despre incompatibilităţile referitoare la cei trei consilieri se poate vorbi numai după validarea acestora. Din datele pe care le avem până la această oră, situaţia celor doi funcţionari publici s-a reglementat, aceştia renunţând la funcţia de consilier local, iar problema pensionarului urmând a fi soluţionată de conducerea Casei de Pensii Maramureş. Cu excepţia acestui caz, în care s-a contestat validarea unor consilieri, toate situaţiile de invalidare/nevalidare au avut la bază micile orgolii din interiorul sau între filialele locale ale partidelor politice importante. Practic, nimic important. Mult zgomot pentru nimic. Nu au fost situaţii cu candidaţi care să nu îndeplinească vreun criteriu de eligibilitate şi nici de legalitate. Nu s-au constatat cazuri de fraudă electorală sau alte ilegalităţi. Toate aceste dispute, unele făcând obiectul unor dosare civile, nu au alt rol decât de a prelungi constituirea consiliilor locale, alegerea viceprimarilor, validarea aleşilor locali. Cu alte cuvinte, amânarea luării în serios a mandatului şi preluarea funcţiei pentru care au fost aleşi.
Un comentariu:
Cei doi consilieri locali din Consiliul Local Bocicoiu Mare, Druleac Igor, Marina Alexandru se afla [n functie si azi 14.08.2008. Secretarul Consiliului Local Bocicoiu Mare, Hasciar Vasile refuza aplicarea legii. Se pare ca si Institutia Prefectului Maramures inchide ochii, in mod deliberat, la aceste nereguli. A fost sesizata si comisia de disciplina a Institutiei Prefectului pentru cercetarea disciplinara a secretarului Hasciar Vasile, dar deocamdata fara nici un rezultat. Speram sa luati atitudine pentru a ne sprijini la aplicarea prevederilor legale si sanctionarea celor vinovati. Cu deosebit respect. Organizatia Locala a Partidului Consevator din comuna Bocicoiu Mare
Trimiteți un comentariu